Tipy, ako neplytvať potravinami

Na Slovensku sa ročne vyprodukuje odhadom 0,86 mil. ton potravinového odpadu, 2-krát toľko ako v susednom Maďarsku. Neplytvajte potravinami spolu s nami a inšpirujte sa tipmi, ktoré pre vás pripravil náš partner Free Food.

Hlavnou príčinou vzniku odpadu je, že nakupujeme viac potravín, ako dokážeme spotrebovať a nesprávne ich skladujeme.

53 %

plytvania jedlom dochádza v domácnostiach

163 kg

potravinového odpadu vyprodukuje 1 človek za 1 rok

9 %

domácností vyhadzuje jedlo na dennej báze

500 eur

ročne by ušetrila 3-členná domácnosť neplytvaním potravinami

Ako správne nakupovať

Vedeli ste, že hladní máme nielen pohnútky nakupovať kalorickejšie a nezdravšie jedlá, ale aj iné veci, ktoré vôbec nepotrebujeme? Nenechajte sa oklamať vlastným žalúdkom a pred návštevou obchodu sa občerstvite aspoň pohárom džúsu alebo drobným jedlom.

Nakupujte radšej častejšie a v menších množstvách. Naplánujte si váš jedálniček na 3 dni dopredu a berte pri tom do úvahy obsah vašej chladničky, špajzy či chlebníka. Vytvorte si nákupný zoznam toho, čo potrebujete dokúpiť. Aby ste naozaj nakúpili len to, čo máte na zozname, nenakupujte hladní a nakupujte na váhu. 

Rozlišujte medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby

Dátum spotreby

Dátumom spotreby, „Spotrebujte do“, sa označuje čerstvá potravina, ktorá z mikrobiologického hľadiska podlieha rýchlej skaze, a preto môže v krátkom čase predstavovať bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie. Potravinu deň po spotrebe však odporúčame pred vyhodením najskôr ovoňať a ochutnať.

Dátum minimálnej trvanlivosti

Dátum minimálnej trvanlivosti, „Minimálna trvanlivosť do“, uvádza približný dátum, dokedy si potravina uchová svoju predpokladanú kvalitu. Pri správnom skladovaní je konzumácia potravín po tomto dátume ešte stále bezpečná aj niekoľko týždňov až mesiacov. (Podľa laboratórnych skúšok ASS).

Zdravá chladnička

Chladničku by ste mali udržiavať čistú, neprepĺňať ju a udržovať v nej teplotu od 1 do 5°C. Všeobecne platí, že vo dvierkach a vrchných častiach chladničky je teplota najvyššia.

Do chladničky nepatrí:

  • cibuľa
  • cesnak
  • zemiaky
  • avokádo
  • baklažán
  • cuketa
  • uhorky
  • tekvica
  • paradajky
  • nezrelé ovocie
  • chlieb

Skladovanie potravín

Správnym skladovaním potravín im dokážete predĺžiť život a šetríte tak aj vašu peňaženku. Okrem správneho umiestnenia v chladničke sa môžete inšpirovať aj tipmi, kde v domácnosti uložiť ostatné potraviny a ktoré potraviny je vhodné ukladať spolu.

 

Kompletný zoznam tipov na správne skladovanie potravín

Využite všetky potraviny

Mnohokrát robíme chybu, keď nakupujeme nové potraviny bez toho, aby sme využili už tie, ktoré máme doma. Snažte sa zužitkovať všetky potraviny - a ak neviete, aké jedlá z nich môžete pripraviť, radi vám poradíme.

Recepty podľa surovín, ktoré máte doma

Receptár najvyhadzovanejších potravín