
Tipy, ako neplytvať potravinami
Na Slovensku sa ročne vyprodukuje odhadom 0,86 mil. ton potravinového odpadu, 2-krát toľko ako v susednom Maďarsku. Neplytvajte potravinami spolu s nami a inšpirujte sa tipmi, ktoré pre vás pripravil náš partner Free Food.
Hlavnou príčinou vzniku odpadu je, že nakupujeme viac potravín, ako dokážeme spotrebovať a nesprávne ich skladujeme.
53 %
plytvania jedlom dochádza v domácnostiach
163 kg
potravinového odpadu vyprodukuje 1 človek za 1 rok
9 %
domácností vyhadzuje jedlo na dennej báze
500 eur
ročne by ušetrila 3-členná domácnosť neplytvaním potravinami
Ako správne nakupovať
Vedeli ste, že hladní máme nielen pohnútky nakupovať kalorickejšie a nezdravšie jedlá, ale aj iné veci, ktoré vôbec nepotrebujeme? Nenechajte sa oklamať vlastným žalúdkom a pred návštevou obchodu sa občerstvite aspoň pohárom džúsu alebo drobným jedlom.
Nakupujte radšej častejšie a v menších množstvách. Naplánujte si váš jedálniček na 3 dni dopredu a berte pri tom do úvahy obsah vašej chladničky, špajzy či chlebníka. Vytvorte si nákupný zoznam toho, čo potrebujete dokúpiť. Aby ste naozaj nakúpili len to, čo máte na zozname, nenakupujte hladní a nakupujte na váhu.
Rozlišujte medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby
Dátum spotreby
Dátumom spotreby, „Spotrebujte do“, sa označuje čerstvá potravina, ktorá z mikrobiologického hľadiska podlieha rýchlej skaze, a preto môže v krátkom čase predstavovať bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie. Potravinu deň po spotrebe však odporúčame pred vyhodením najskôr ovoňať a ochutnať.
Dátum minimálnej trvanlivosti
Dátum minimálnej trvanlivosti, „Minimálna trvanlivosť do“, uvádza približný dátum, dokedy si potravina uchová svoju predpokladanú kvalitu. Pri správnom skladovaní je konzumácia potravín po tomto dátume ešte stále bezpečná aj niekoľko týždňov až mesiacov. (Podľa laboratórnych skúšok ASS).
Zdravá chladnička
Chladničku by ste mali udržiavať čistú, neprepĺňať ju a udržovať v nej teplotu od 1 do 5°C. Všeobecne platí, že vo dvierkach a vrchných častiach chladničky je teplota najvyššia.

Do chladničky nepatrí:
- cibuľa
- cesnak
- zemiaky
- avokádo
- baklažán
- cuketa
- uhorky
- tekvica
- paradajky
- nezrelé ovocie
- chlieb
Skladovanie potravín
Správnym skladovaním potravín im dokážete predĺžiť život a šetríte tak aj vašu peňaženku. Okrem správneho umiestnenia v chladničke sa môžete inšpirovať aj tipmi, kde v domácnosti uložiť ostatné potraviny a ktoré potraviny je vhodné ukladať spolu.
Kompletný zoznam tipov na správne skladovanie potravín
Využite všetky potraviny
Mnohokrát robíme chybu, keď nakupujeme nové potraviny bez toho, aby sme využili už tie, ktoré máme doma. Snažte sa zužitkovať všetky potraviny - a ak neviete, aké jedlá z nich môžete pripraviť, radi vám poradíme.

