Boj proti plytvaniu potravinami

Nie je správne plytvať potravinami vo svete, kde viac ako 800 miliónov ľudí hladuje. Napriek tomu sa každý rok celosvetovo vyhodí až tretina potravín. Tieto čísla sú alarmujúce a takýto stupeň plytvania je neprijateľný. V Tescu zastávame názor, že jedlo vhodné na konzumáciu by nemalo skončiť ako odpad. Preto každý deň odovzdávame potravinové prebytky už zo všetkých našich 153 obchodov Potravinovej banke Slovenska, ktorá ich distribuuje ľuďom, ktorí ich najviac potrebujú.

V Tescu intenzívne pracujeme na zlepšovaní interných procesov s cieľom znižovať potravinový odpad v našich prevádzkach a o nadobudnuté poznatky sa s vami radi podelíme v našom e-manuáli. Získajte užitočné tipy a triky, ako neplytvať potravinami v domácnosti či variť bez zvyškov, a zistite, ako my v Tescu riešime problém plytvania potravinami.

Správa o potravinovom odpade 2021
Správa o potravinovom odpade 2021 PDF 618KB

Naším cieľom na Slovensku je znížiť množstvo potravinového odpadu z farmy až na tanier do roku 2030.

Aký je náš pokrok?

69 %

zníženie potravinového odpadu v našich prevádzkach v priebehu 3 rokov (údaj k finančnému roku 2019/2020).

12.3

je cieľ OSN, ktorý sa nám podarilo v našich prevádzkach naplniť už v roku 2019, a to o 11 rokov skôr, ako stanovila OSN.

153 predajní

naprieč celým Slovenskom daruje potravinové prebytky Potravinovej banke Slovenska a jej charitatívnym partnerom.

20 574 ton

emisií sme ušetrili za posledné 4 roky darovaním nepredaných potravín ľuďom v núdzi

Prečo to robíme

Potraviny sú srdcom nášho biznisu a nepovažujeme za správne nimi plytvať, obzvlášť keď plytvanie potravinami má ďalekosiahle sociálno-ekonomické dôsledky. Existujú však aj ďalšie dôvody, pre ktoré treba zastaviť plytvanie potravinami, napríklad zmena klímy. Potravinový odpad je zodpovedný približne za 8 % globálnych emisií skleníkových plynov – ak by išlo o krajinu, plytvanie potravinami by bolo tretím najväčším znečisťovateľom, hneď za Čínou a USA. Aj preto sme v roku 2015 oznámili našu ambíciu, že žiadne potraviny, ktoré sa môžu skonzumovať, nebudú v Tescu vyhodené. Preto darovanie nepredaného jedla, ktoré je ešte vhodné na ľudskú konzumáciu, je pre nás prirodzenou voľbou, obzvlášť keď môžeme pomôcť ľuďom v núdzi.

Ako to robíme

Sme jedným z najväčších partnerov potravinových bánk v strednej Európe a najväčším podporovateľom Potravinovej banky Slovenska. V roku 2015 sme sa na Slovensku zaviazali, že spravíme všetko pre to, aby potraviny, ktoré môžu byť ešte skonzumované, neboli vyhodené, ale boli darované charitatívnym organizáciám a komunitám, ktoré vedia najlepšie zabezpečiť distribúciu jedla tam, kde je to najviac potrebné.  V tom istom roku sme začali darovať potravinové prebytky zo 4 našich obchodov. V roku 2016 sme podpísali dodatok k dohode o strategickom partnerstve s Potravinovou bankou Slovenska, v ktorej sa zaväzujeme k efektívnejšiemu prerozdeľovaniu potravinových prebytkov na Slovensku.

Naším cieľom bolo do roku 2020 darovať potravinové prebytky zo všetkých našich 153 obchodov, ktorý sme splnili už v roku 2019. Sme hrdí na prácu našich kolegov, ktorí naďalej tvrdo pracujú na tom, aby dobré potraviny neskončili ako odpad.

V priebehu každého dňa naši kolegovia v obchodoch pravidelne kontrolujú potravinové prebytky, pretriedia ich a tie, ktoré sú stále vhodné na ľudskú konzumáciu, pripravia na darovanie Potravinovej banke Slovenska a lokálnym partnerom. Po vzájomnej dohode si obchody dohodnú s miestnymi charitatívnymi organizáciami termíny preberania prebytkov tak, aby sa stihli včas rozdeliť svojim klientom, či už sú to rodiny zo slabších sociálnych pomerov, ľudia bez domova, starší ľudia s nižším príjmom alebo chránené miesta pre týrané ženy.

S kým spolupracujeme

Zamedziť plytvaniu potravinami sa snažíme najmä udržiavaním efektívnej spolupráce s dodávateľmi a s Potravinovou bankou Slovenska, prostredníctvom ktorej dokážeme darovať jedlo vhodné na konzumáciu naprieč celou krajinou, edukáciou našich zákazníkov aj kolegov a v neposlednom rade medzisektorovou spoluprácou.

Ako sa môžete zapojiť do znižovania potravinového odpadu Vy?

E-manuál: Ako neplytvať jedlom
E-manuál: Ako neplytvať jedlom PDF 26,2MB

Staňte sa dobrovoľníkom pre Potravinovú banku Slovenska

Staňte sa dobrovoľníkom pre Free Food

Ponuka praktických návštev

Keďže spoločne dokážeme vždy viac, chceme využiť príležitosť podeliť sa s vami o hodnotné podnety cez exkurzie. Aj vy sa môžete zúčastniť praktickej návštevy firiem a organizácií, ktoré prinášajú riešenia pre vznik menej odpadu. Exkurzie sú šité na mieru a na také miesta, kam sa ako jednotlivci nedostanete. Príďte sa pozrieť, ako funguje Potravinová banka Slovenska, spoločnosť GreenCorp, ktorá je trhový líder v prevádzke bioplynových staníc na Slovensku alebo do spoločnosti JRK Slovensko, ktorá sa dlhodobo venuje zlepšovaniu odpadového hospodárstva vďaka znižovaniu množstva zmesového komunálneho odpadu, predchádzaniu jeho vzniku a zvyšovaním miery triedenia.

Prihlásiť sa na praktickú návštevu

Tipy, ako neplytvať potravinami po Vianociach

Vianočné pečivo

Vianočka

Rýchly tip

Staršiu vianočku môžeme nakrájať na malé kusy a nechať vysušiť v rúre pri 120 °C. Po vysušení rozmixujeme v mixéri a pridáme trocha práškového cukru a citrónovej kôry a vznikne nám rýchla sladká posýpka na zmrzlinu alebo dezerty.

 

French toast

Suroviny na 4 porcie:

4 krajce staršej vianočky

2 vajcia

200ml mlieko

100g maslo

100g kryštáľový cukor

100ml voda

práškový cukor

ovocie

 

Postup:

Najskôr si pripravíme rýchly karamelový sirup. 100g kryštáľového cukru a dve lyžičky vody pomaly varíme na malom ohni, kým cukor neskaramelizuje. Necháme zovrieť vodu. Keď nám cukor začne hnednúť, postupne po lyžiciach pridávame zovretú vodu za stáleho miešania až kým nezískame žiadanú konzistenciu sirupu.

Na panvici si necháme roztopiť maslo a vajcia s mliekom rozšľaháme v miske. Vianočku namáčame do rozšľahaných vajec s mliekom a namočené krajce vianočky pomaly opekáme z oboch strán na panvici s napeneným maslom. Po dopečení ukladáme na tanier s papierovým obrúskom, poprášime práškovým cukrom a servírujeme preliate karamelovým sirupom a posypané ovocím.

 

Medovníky

Rýchly tip

Nastrúhaný medovník s trochou čierneho piva dodá gulášu chuť belgickej carbonnade flamande.

 

Medovníkový krém

200 g medovníkov

250 ml smotana na šľahanie

550 ml mlieko

 

Postup:

V hrnci s dnom vytretým maslom zohrejte mlieko so šľahačkou. Do teplej zmesi nastrúhajte medovník. Premiešajte, neprivádzajte do varu. Zmes vlejte do mixéra, rozmixujte na jemno. Vlejte znovu do hrnca, priveďte k varu a na miernom ohni varte až kým zmes nezhustne do krémovej textúry.

Medovníkový krém podávame teplý ako prílohu k vanilkovej zmrzline, alebo ho vlejeme do pohárov a necháme na pár hodiť zachladiť, podávame s čerstvou šľahačkou a hoblinkami z postrúhaných čokoládových alebo marcipánových salóniek.

Ovocie

Pečený čaj

3kg ovocia

1 citrón nakrájať, z dvoch vytlačiť šťavu,

1kg cukru,

1 celá škorica,

Pár klinčekov, badián, vanilka

Všetko ovocie pokrájať na menšie kocky, pridať ingrediencie, dať piecť v hlbokom plechu cca na 1hod pri 180 stupňoch. Cca každých 15 min. premiešať. Horúce naplniť do pohárov, prevrátiť viečkom nadol, prikryť a nechať prikryté vychladnúť, poprípade dať na 10 min zasterilizovať.

 

Ovocný šalát s jogurtom a vlašskými orechmi

Zvyškové čerstvé ovocie (banán, pomaranč, mandarínky, ananás, kiwi, hrozno, jablká)

1 mandarínkový alebo ananásový kompót aj so šťavou

Hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov

2 lyžice hrozienok namočených vo vode

2 lyžice medu

1 veľký biely jogurt

1 vanilkový cukor

Pár kvapiek rumovej esencie alebo 2 polievkové lyžice rumu.

Ovocie nakrájame a odložíme v miske bokom. V druhej miske spolu dobre premiešame jogurt, kompótovú šťavu, cukor, med a rum resp. rumovú esenciu. Pridáme nakrájané ovocie, orechy a hrozienka a ľahko premiešame. Necháme postáť minimálne hodinu, kým ovocie pusí šťavu a šalátom prejdú chute.

Kapustnica

Vianočnú alebo aj novoročnú kapustnicu môžete zavariť a odložiť na pár týždňov do špajze na obdobie, keď vás chytí vianočný spleen.

Šošovicová polievka

Ak sme šošovicovú polievku ešte nedojedli, no kapustnica už rozvoniava po dome alebo byte, môžeme ju preliať do zaváraninových pohárov a dať zamraziť. Poháre nenapĺňame po okraj ale max do ¾ objemu pohára. Po rozmrazení z polievky môžeme vyrobiť aj šošovicový prívarok.

Údené mäso a zemiaky

Zemiakové rösti

Suroviny na 4 – 6 porcií:

1kg zemiaky

1 väčšia cibuľa

250g údené koleno

150g hladká múka

3 strúčiky cesnaku

čerstvý rozmarín

čerstvý tymián

soľ

mleté čierne korenie

olej

 

Postup:

Cibuľu a údené nakrájame na menšie kocky, cibuľu osmažíme na troche oleja do zlatista, pridáme údené a po dvoch minútach odstavíme. Zemiaky umyjeme, nastrúhame na hrubo aj so šupkou. Vyžmíchame z nich prebytočnú vodu, pridáme osmaženú cibuľu s údeným mäsom, hladkú múku, pretlačené strúčiky cesnaku, najemno nasekaný čerstvý rozmarín a tymián; dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

Vytvarujeme si menšie placky a opekáme ich na rozpálenej panvici s olejom do zlatista. Hotové zemiakové rösti ukladáme na kuchynské utierky a servírujeme napríklad s kyslou smotanou.

Ryba

Rybacia polievka

Zvyšky rýb (hlavy, konce a vnútornosti) s koreňovou zeleninou (mrkva, petržlen, zeler) môžeme uvariť vo vode, dochutiť soľou, precediť a máme skvelý základ pre rybaciu polievku.

Vianočnou variantou je krémová rybacia na kyslo – v uvarenom základe uvaríme zemiaky, pridáme zásmažku, smotanu na šľahanie a dochutíme octom alebo citrónovou šťavou.